Marihuana nie zmniejsza bólu, ale sprawia, że łatwiej sobie z nim poradzić

8 stycznia 2013, 16:38

Dzięki doustnym tabletkom z THC (tetrahydrokannabinolem) i aparatowi do rezonansu naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie dokonali ciekawego odkrycia. Zauważyli, że psychoaktywny składnik konopi indyjskich nie tyle zmniejsza ból, co sprawia, że ból o tym samym natężeniu staje się łatwiejszy do wytrzymania.



Apple traci udziały

22 lipca 2013, 09:37

Rynek smartfonów wciąż rozwija się bardzo dynamicznie. Z najnowszych prognoz IHS iSuppli dowiadujemy sie, że w latach 2012-2017 liczba sprzedanych urządzeń podwoi się


Teleskop czas rozpocząć

7 lutego 2014, 12:11

Teleskop Kosmiczny Jamesa Webba (JWST) w końcu wyszedł na prostą. Następca Teleskopu Hubble'a był przez lata nękany problemami. Wielokrotnie słyszeliśmy o opóźnieniach i przekroczeniach założonego budżetu, nie mogliśmy być pewni kiedy urządzenie zostanie ukończone i kiedy rozpocznie pracę


Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie

14 października 2014, 14:17

Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.


Pluton i jego księżyce w kolejnej odsłonie

17 lipca 2015, 19:54

Sonda New Horizons przysłała na Ziemię kolejną porcję interesujących danych na temat Plutona.Na konferencji, która odbyła się dziś o godzinie 19 czasu polskiego, naukowcy zajmujący się misją przedstawili pierwsze dane zebrane podczas przelotu.


Ile trzeba schudnąć, by wyglądać zdrowiej i bardziej atrakcyjnie?

4 grudnia 2015, 12:49

Psycholodzy z Uniwersytetu w Toronto zmierzyli zmianę w wadze in plus oraz in minus, po której inni ludzie uznają, że ktoś wygląda zdrowiej i bardziej atrakcyjnie.


Obrazoburcze niebieskie wino dla zwykłych ludzi

24 czerwca 2016, 10:55

Po 2 latach współpracy z Uniwersytetem Kraju Basków i technologami żywności z agendy rządowej Azti Tecnecalia hiszpański start-up Gïk zaprezentował niebieskie wino.


Antybiotyki mogą wspomagać namnażanie bakterii

31 stycznia 2017, 11:23

Antybiotyki mogą stymulować wzrost i namnażanie bakterii.


Arctic Apple - jabłko, które nie brązowieje po uszkodzeniu

24 października 2017, 05:33

Arctic Apples to 1. na świecie jabłka, które nie brązowieją po przecięciu czy obiciu. Powstały w laboratoriach kanadyjskiej firmy Okanagan Specialty Fruits. Można je kupić w wybranych sklepach.


Wall Street zmienia podejście do zmian klimatycznych

4 maja 2018, 12:12

Inwestorzy coraz częściej domagają się od wielkich korporacji opracowywania planów uwzględniających globalne ocieplenie. Firmy takie jak Chevron czy Kinder Morgan muszą brać pod uwagę opinię wpływowych akcjonariuszy, którzy chcą coraz większej dbałości o środowisko naturalne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy